Co dobre na odchudzanie – poznaj owoce wspierające odchudzanie

Odchudzanie to proces, do którego przystępujemy kilka razy w roku. Pragniemy w końcu zrealizować noworoczne postanowienia, przygotować idealne ciało na lato czy ślub koleżanki. Niestety nasze próby kończą się wraz z motywacją. Jak zatem podjąć próbę odchudzania, by zakończyła się sukcesem? W pierwszej kolejności, musimy pamiętać, że utrata wagi nie jest równoznaczna z głodówką, lecz z długotrwałą zmianą nawyków żywieniowych. Zatem, co dobre na odchudzanie? Wystarczą owoce, które wesprą nasze odchudzające działania.

Grejpfrut

Jeden z najbardziej orzeźwiających owoców, będący bogaty w witaminy i minerały, a przy tym posiadający odchudzające właściwości. Niewątpliwie mowa o grejpfrucie. Okazuje się, że ten niepozorny cytrus pobudza spalanie tkanki tłuszczowej, usprawnia procesy metaboliczne, a dzięki zawartości pektyn poprawia pracę jelit. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić go do swojej diety? Grejpfrut reguluje gospodarkę węglowodanową i tłuszczową oraz redukuje toksyny. Za jego spożyciem przemawia także niski indeks glikemiczny. Co to oznacza w praktyce? Zjedzenie owocu stopniowo uwalnia cukier, dzięki czemu nie grążą nam nagłe napady głodu.

Papaja

Odchudzające właściwości papai wynikają z zawartości papainy – enzymu, który usprawnia proces trawienia, przyspiesza spalanie białek oraz niechcianej tkanki tłuszczowej. Wspomaga również oczyszczenie organizmu z toksyn. Papaję cechuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy, dlatego owoc sprawdzi się także przy wzdęciach, zaparciach czy nadkwasocie.

Ananas

Bogaty w enzym bromelina, ananas skutecznie rozkłada białko, a tym samym usprawnia trawienie. Rewelacyjnie sprawdza się w walce z niechcianym cellulitem. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, która leczy stany zapalne, a dzięki temu pomaga usuwać „skórkę pomarańczową”. Co jeszcze przemawia za spożyciem owocu? Zawartość błonnika, który reguluje pracę jelit.

Opuncja figowa

Owoc skutecznie hamuje uczucie głodu, zmniejsza wchłanianie tłuszczu, a przy tym ma odtruwające działanie. W Meksyku – czyli najważniejszym miejscu uprawy, wykorzystuje się opuncję figową do okładania ran, przy problemach żołądkowo – jelitowych oraz obniżeniu poziomu glukozy we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *