forskolin

Forskolin pod lupą naukowców

Czy pokrzywa z Indii pomaga w odchudzaniu? Specjalnie dla naszych czytelników prześledziliśmy doniesienia ze świata nauki. To, o czym od dawna wiedzieli ajurwedyści, dziś potwierdzają liczne badania. Zdaniem naukowców z Indii ekstrakt z coleus forskholli (koleusa) rzeczywiście hamuje apetyt. Przynosi również inne korzyści zdrowotne. Jakie?

Człowiek nie jest w stanie zliczyć wszystkich gatunków roślin na naszej planecie. Szacuje się, że aż 40% z nich wciąż czeka na odkrycie. Niektóre rośliny z powodzeniem stosowane w medycynie ludowej dopiero w ostatnich dziesięcioleciach doczekały się pokaźnej liczby naukowych opracowań. Wśród nich jest np. czosnek i pokrzywa indyjska (koleus).

Szamańskie zioło czy skuteczny lek?
Koleus stosowany był przez setki lat w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej (jako koncepcja zdrowia i rodzaj terapii ajurweda została oficjalnie uznana przez WHO w 1979 roku). Jest to niewielkich rozmiarów bylina z rodziny mięty, która rośnie na subtropikalnych obszarach Indii, Birmy, Nepalu oraz Sri Lanki – zwykle na zboczach gór. Zawiera liczne diterpeny (w tym substancję aktywną o nazwie forskolina) oraz olejki. Liście i korzeń koleusa stosowano w Indiach jako lek na dolegliwości trawienne, schorzenia układu krążenia, bezsenność, a także choroby skóry. Od 1970 roku koleus był przedmiotem wielu badań, m.in. firmy Hoechst Pharmaceuticals, gdzie sprawdzano wpływ ekstraktu coleus forkholli na leczenie egzemy, niektórych chorób alergicznych, zespołu jelita drażliwego, chorób pęcherza moczowego, a także nadciśnienia. Wielokrotnie badano także wpływ forskoliny na szybkość spalania tkanki tłuszczowej i zmniejszenie masy ciała.

Forskolin obniża cholesterol i hamuje apetyt
Według badań przeprowadzonych w Sree Siddananga College of Pharmacy w Indiach (pełny raport dostępny tutaj) wyciąg z korzenia coleus forkholli (CFE) podawany przez 6 tygodni szczurom z nieograniczonym dostępem do przetworzonego jedzenia, nie doprowadził do wzrostu ich masy ciała, w przeciwieństwie do zwierząt, które nie przyjmowały ekstraktu – wyniki eksperymentu znajdziesz tutaj.

Oprócz działania zmniejszającego apetyt, koleus znacznie obniżył ich poziom cholesterolu całkowitego (TC). Redukcji uległa również ilość lipoprotein o małej gęstości – LDL oraz VLDL, przy jednoczesnym zwiększeniu HDL (lipoprotein o dużej gęstości) czyli tzw. „dobrego cholesterolu” w surowicy. Forskolina podnosi również poziom cyklicznego monofosforanu adenozyny (cAMP), który łacząc się z różnymi białkami, wpływa na wiele ważnych procesów życiowych, m.in. aktywację hormonów i szybszą przemianę materii.

Jak dawkować pokrzywę indyjską?
Ilość pokrzywy indyjskiej potrzebna do uzyskania efektów zdrowotnych jest trudna do oszacowania ze względu na fakt, iż w trakcie badań stosowano do tej pory wyłącznie wyizolowaną forskolinę. Zawartość forskoliny w korzeniu wynosi średnio 0,2-0,3%, dlatego aby uzyskać pożądane rezultaty zaleca się przyjmowanie standaryzowanych ekstraktów np. ekstraktu 50 mg, zapewniającego 9 mg forskoliny. W Polsce coleus forskholli dostępny jest m.in. w postaci wygodnych do połknięcia kapsułek.

cga800

————TYLKO DZIŚ!————

Specjalnie dla czytelników naszego portalu
Forskolin w niższej cenie!

za 297 zł 137 ZŁ

4 thoughts on “Forskolin pod lupą naukowców”

  1. kurcze szukałam od dluzszego czasu jakichs sprawdzonych info na temat tego spalacza no i w koncu cos sensownego dzieki!!!!

  2. no i to jest prawda, jak zaczelam to brac to normalnie apetyt mi zlecial, w ogole nie chcialo mi sie jesc, a przy tym mialam energii sporo troche jak przy zakochaniu hehe teraz minely 2 tygodnie a ja juz o 3 kg chudsza polecam!!!!

  3. pogubiłam się z tym cholesterolem, w końcu obniża czy podwyższa? chciałam coś w tym stylu kupić tacie, ale wiem, ze ma za wysoki chol.

    1. Wercik,
      ekstrakt z koleusa może obniżyć poziom cholesterolu LDL, czyli liporotein o niskiej gęstości. LDL odkłada się w komórkach ścian tętniczych i tworzy złogi (tzw. blaszki miażdżycowe), powodując choroby serca. W razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem.

      Pozdrawiamy
      Redakcja
      Wolne Zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *