zwiększanie odporności jesienią

Jak zwiększyć odporność jesienią? Te produkty to kopalnia witamin

Jesienna pogoda zdecydowanie sprzyja chorobie. Przez deszcz, chłód i wiatr dużo ludzi zmaga się w tym okresie z przeziębieniami i grypą. Na szczęście nie musi tak być. Wystarczy, że zadbasz o siebie i zaczniesz się odpowiednio odżywiać! Jak w takim razie zwiększyć swoją odporność? Zacznij spożywać te produkty. One są lepsze niż niejeden antybiotyk!

Jak zwiększyć odporność? Zacznij od jedzenia!

Oto produkty, które musisz jeść, żeby zwiększyć swoją odporność jesienią:

1. Czosnek

To zdecydowanie lider wśród naturalnych produktów zwiększających odporność. Mimo że zapach czosnku nie jest jednym z najprzyjemniejszych, warto dodawać go do swoich potraw. Jego drogocenne właściwości mogą znacznie podnieść Twoją odporność. Czosnek posiada silne działanie bakteriobójcze, dzięki którym zabija bakterie przenoszące chorobę. To naturalny antybiotyk. Można go spożywać jako dodatek do potraw lub w postaci syropu podczas przeziębienia. Wystarczy zblendować kilka ząbków czosnku z sokiem z cytryny i wodą. Syrop pijemy 3 razy dziennie.

2. Miód

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, ile dobroczynnych składników posiada miód. Przede wszystkim ma działanie antybakteryjne, regenerujące, a nawet lecznicze. Pomaga w walce z kaszlem, chrypką, bólem gardła oraz ma działanie rozgrzewające. Każdy rodzaj miodu ma jednak trochę inne właściwości, dlatego trzeba go starannie dobierać do naszego schorzenia. Podczas pierwszych objawów grypy warto jak najszybciej przyrządzić napój. Wystarczy podgrzać mleko (tak, żeby było ciepłe, nie gorące!) dodać miód i masło. W wersji dla odważnych możemy dodać jeszcze czosnek. Taki napój bardzo dobrze rozgrzewa i leczy objawy przeziębienia.

3. Aloes

Ta roślina jest naturalnym antybiotykiem. Ma właściwości przeciwzapalne i antygrzybicze. Działa też przeciwbólowo i podnosi naszą odporność. Najlepiej pić sok z aloesu codziennie. Można zrobić samemu, lub kupić w sklepie.

4. Cebula

Mimo, że nie każdy przepada za cebulą – szczególnie przed ważnym wyjściem – warto ją spożywać. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C. Pomaga również w walce z kaszlem i bólem gardła. Już od lat nasze babcie przyrządzały syrop z cebuli. Wystarczy drobno posiekaną cebulę zasypać cukrem i odstawić na kilka godzić, aż warzywo puści sok. Taki syrop możemy spożywać nawet 3 razy dziennie.

Jak widać i istnieją naturalne sposoby na podniesienie odporności i walkę z chorobą. Jeżeli więc tylko łapię Cię grypa – nie zwlekaj, tylko korzystaj z tych naturalnych leków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *