IG, czyli indeks glikemiczny ma bardzo ważne znaczenie w przypadku osób, które chorują na cukrzycę. Pozwala on sklasyfikować produkty spożywcze ze względu na ich wpływ na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Jakie znaczenie ma IG dla chorych na cukrzycę? Które produkty mają najniższy indeks glikemiczny?

Czym jest indeks glikemiczny?

Dzięki IG można sklasyfikować żywność na podstawie tego, jak wpływa ona na poziom glukozy we krwi w 2 – 3 godziny od ich spożycia. Pozwala ona określić szybkość zwiększania się jej stężenia w porównaniu do tego, które występuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów, ale w postaci czystej glukozy. Przyjmuje się, że IG glukozy wynosi 100. Tak więc produkty z niskim indeksem glikemicznym to produkty, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50. Z kolei produkty ze średnim IG to produkty, których IG waha się pomiędzy 55 a 70, a IG większe niż 70 zalicza się do grupy o wysokim IG. Produkty o wysokim IG należy spożywać bardzo rzadko.

Należy również pamiętać o tym, że im dany produkt jest bardziej rozdrobniony albo rozgotowany, to będzie miał większy indeks glikemiczny. Poza tym IG produktów ma również związek:

  • z ilością i rodzajem węglowodanów, które znajdują się w danym produkcie;
  • ze stopniem dojrzałości w przypadku owoców;
  • z ilością i formą skrobi, która znajduje się w produkcie.
fot. Pixabay.com

Czym jest ładunek glikemiczny?

Szerszym pojęciem od indeksu glikemicznego jest ładunek glikemiczny (ŁG). ŁG uwzględnia ilość węglowodanów, która znajduje się w porcji danego produktu. Można go obliczyć za pomocą wzoru:

W x IG / 100

W – oznacza tutaj ilość węglowodanów, które są przyswajalne w porcji danego produktu, a IG oznacza jego indeks glikemiczny.

Jeśli wartość będzie poniżej 10, to oznacza to niski ładunek glikemiczny, pomiędzy 10 a 20 oznacza średni ładunek glikemiczny, natomiast powyżej 20 to wysoki ładunek glikemiczny. Tutaj najlepsze dla zdrowia będą potrawy, które mają niski ŁG.

Dlaczego warto spożywać produkty z niskim indeksem glikemicznym?

Od odpowiedniej przemiany węglowodanów w naszym organizmie zależy prawidłowy metabolizm, a także stabilizacja różnych parametrów biochemicznych. Produkty o niskim IG i/lub ŁG przyczyniają się do:

  • zapobiegania wysokiej glikemii po posiłku;
  • prawidłowego funkcjonowania komórek beta wysp trzustkowych, które są odpowiedzialne za produkcję insuliny;
  • prewencji insulinooporności oraz hiperinsulinemii;
  • prewencji nadwagi oraz otyłości;
  • obniżenia ryzyka wystąpienia cukrzycy, a także chorób sercowo-naczyniowych;
  • obniżenia cholesterolu całkowitego we krwi;
  • obniżenia stężenia lipoprotein LDL, czyli złego cholesterolu, a także do podwyższenia HDL, czyli dobrego cholesterolu w osoczu;
  • poprawy ciśnienie tętniczego krwi;
  • redukcji stresu oksydacyjnego w organizmie.
fot. Pixabay.com

Dlaczego osoby z cukrzycą powinny jeść produkty o niskim IG?

Produkty, które mają wysokie IG, są trawione bardzo szybko, co powoduje wyrzut dużej dawki insuliny, a także gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Następnie w krótkim czasie dochodzi do szybkiego obniżenia stężenia glukozy, co doprowadza do kolejnego ataku głodu. Takie powtarzające się epizody hiperinsulinemii wraz z upływem czasu mogą spowodować wyczerpanie się rezerw trzustkowych insuliny, ale też mogą nasilić zjawisko, jakim jest oporność tkanek na ten hormon. Żywność, która ma wysokie IG, ma również wysoką zawartość węglowodanów prostych. Dieta oparta na produktach z wysokim IG powoduje przybieranie na wadze, rozwój nadwagi i otyłości, a to jest jeden z głównych czynników rozwoju cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz miażdżycy.

Przykłady produktów z zerowym, niskim, średnim i wysokim IG

Zerowe IG Niskie IG Średnie IG Wysokie IG
oleje roślinne agrest – 15 ananas w puszce – 65 arbuz – 72
masło chudy twaróg – 30 ananas świeży – 59 bagietka – 99
jajka czekolada gorzka – 22 rodzynki – 65 żelki – 78
drób gruszka – 38 marchew gotowana – 47 dynia – 75
wieprzowina marchew surowa – 16 baton czekoladowy – 44-65 chipsy ziemniaczane – 90
ser żółty mleko pełnotłuste – 27 makaron gotowany – 61 frytki – 75
cielęcina papryka – 15 burak ćwikłowy – 64 daktyle suszone – 103
łosoś orzechy i migdały – 15 musli 59 chleb pszenny -70

 

Produkty o niskim IG powinny być podstawą diety każdego człowieka. Z kolei po żywność o średnim IG można sięgać raz na jakiś czas, a żywności o wysokim IG należy unikać albo spożywać naprawdę sporadycznie. Coraz częściej informację o indeksie glikemicznym można znaleźć na etykietach produktów, dlatego warto je czytać podczas robienia zakupów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here